Videoneuvottelualustat

Etäpalavereihin ja -tapaamisiin on tarjolla monenlaisia työkaluja eli sovelluksia. Kaikki työkalut vaativat nettiyhteyttä. Laitteesi täytyy olla dataverkossa. Jos osallistut palaveriin puhelimella ja tabletilla, niiden pitää olla joko wifi-lähiverkossa tai sitten käyttää mobiilidataa (kuten 4G/5G).

Pikaviestisovellukset ja videopuhelut

Pikaviestisovelluksilla voit soittaa ilmaisia ryhmäpuheluja. Kaikilla täytyy silloin olla sama sovellus eli ohjelma käytössä.  Videopuheluissa käyttäjät voivat nähdä toisensa. Tällaiseen videoyhteyteen tarvitset tietokoneen, tabletin tai puhelimen, jossa on kamera ja mikrofoni. Pöytätietokoneeseen voi joutua hankkimaan erillisen webkameran ja mikrofonin. Kannettavissa tietokoneissa, tableteissa ja älypuhelimissa kamera ja mikrofoni löytyvät sisäänrakennettuina.

Muista antaa laitteellesi luvan, kun aloitat ensimmäisen videopuhelun.

Etäyhteysvälineet pähkinänkuoressa

Etäkokoukset verkossa (I)

Etäkokoukset verkossa (II) 

Sovellukset

  1. WhatsApp 

Nykyään läheiset ja tuttavat tavoittaa parhaiten WhatsAppilla tai muilla pikaviestisovelluksilla. WhatsAppilla voit lähettää mm. tekstiä, kuvia, videoita, ääntä, hymiöitä, yhteystietoja ja karttasijainteja joko yksittäiselle henkilölle tai omalle ryhmälle. WhatsAppissa vain 8 henkeä näkee videopuhelussa toisensa ja näin ollen osallistujien määrä on rajattu videoyhteydessä.

WhatsAppin asennus

Kuinka soitat videopuhelun WhatsAppilla?

Miten lähetät WhatsAppiin saamasi valokuvan eteenpäin kaverillesi?

   2.       Facebook Messenger

Facebook Messenger on pikaviestipalvelu, jota voi käyttää puhelimella ja tietokoneella. Palvelua voi käyttää myös ilman Facebook-tiliä. Messengerin videopuheluun voi osallistua jopa 50 käyttäjää.

   3.       Facetime

Facetime on Applen omille asiakkailleen tarjoama palvelu, jolla voi soittaa sekä ääni- että videopuheluja. Käyttöön vaaditaan iPhone, iPad tai Mac-tietokone.

   4.       Skype

Skypellä voi soittaa ilmaisia äänipuheluita tai videopuheluita toiselle Skype-käyttäjälle sekä lähettää pikaviestejä ja liitetiedostoja. Videoneuvotteluun mahtuu enintään 20 ihmistä kerrallaan.

Skypen lataaminen ja videopuhelun soittaminen

Skypen käyttö


   5.       Google Hangouts ja Meet

Hangouts -videoneuvottelu on osa Google Apps-sovelluskokonaisuutta. Voit lähettää viestejä kontakteille, video- ja äänipuhelut ovat maksuttomia ja voit liittyä keskusteluun tai ryhmäkeskusteluun. Hangoutsissa voi kerralla olla 15 käyttäjää.

Google Meetin avulla voit pitää yhteyttä. Google Meet ‑sovelluksen avulla kuka tahansa voi luoda turvallisesti jopa 250 osallistujan korkealaatuisia videokokouksia ja liittyä niihin. 

Google Hangoutsin käyttö

Google Hangouts ja Meet perusteet

Google Meetin perusteet

Google meet (kokouksen luominen)

Google Meet -kokoukseen liittyminen


   6.       Zoom

Zoom on etäosallistumisen mahdollistava verkkokokoustyökalu. Sillä voi toteuttaa verkkokokouksia, webinaareja ja yhteistä verkkotyöskentelyä. Zoomiin voi osallistua max. 300 henkilöä. 

Näin asennat Zoom-ohjelman kännykkääsi

Näin liityt Zoom-videopuheluun tietokoneellasi

Zoomin toiminnot

Zoomin asentaminen työpöytään


   7.        Microsoft Teams

Microsoft Teams on keskustelupohjainen tiimityöalusta, joka mahdollistaa monipuolisen tiimityön niin organisaation sisäisesti kuin myös ylitse organisaatiorajojen. Teamsin avulla viestitellä, pitää kokouksia, soittaa, päästä käsiksi kaikkiin jaettuihin tietoihin ja resursseihin. Perinteisessä kokouksessa voi olla 250 osallistujaa, mutta Teamsin Live -tapahtumaa käyttäen voidaan esitys striimata jopa 10 000 osallistujalle.

Teamsin asentaminen

Teamsin perusteet

Microsoft Teamsin käyttöönotto

Microsoft Teamsin perusteet

Teams-kutsun luominen Outlookissa

Teamsin uudet ominaisuudet

Live Events -tapahtuman luominen

Teamsin kokous kännykällä

Näin liityt Teams-kokoukseen mobiililaitteella


   8.       Discord

Discordin käyttöopas

Discordin käytön aloittaminen

Discordin käyttäjäasetukset

Discordin perusteet

Discordin käyttö


© Rajeeka Ponrasa